torsdag, september 01, 2011

Fright Night - real vampires!

För inte så jättelänge sedan (19 augusti) kom denna film ut på biograferna i Storbritannien och det blev stor uppståndelse. Detta eftersom filmen är en reproduktion utav en film som kom ut 1985 och då hade den gjort stor succé. Jag ska vara ärlig med er alla och erkänna att jag inte har sett denna äldre version av filmen men att jag nog snart kommer göra då denna versionen faktiskt var riktigt bra i min mening. Filmen handlar om tonåringen Charley (Anton Yelchin) som en dag får en ny granne vid namn Jerry (Colin Farrell). Till en början verkar allt normalt men när elever försvinner mystiskt från hans skola förstår han snart att han har fått en vampyr till granne. Men hur mycket Charlie än försöker varna alla är det inte någon som tror på hans historia. Så han bestämmer sig för att kontakta Las Vegas-magikern Peter Vincent (David Tennant), expert inom mytologi och vampyrer, för att kunna besegra Jerry. Men kommer han hinna i tid för att rädda sin mor och sin flickvän Amy innan de blir middag åt vampyren.

Recension och betyg

Karaktärerna
Om vi börjar med vår huvudkaraktär, Charley. Charley är en f.d. nörd som precis börjat bli populär då han dejtar skolans snyggaste tjej Amy vilket har gjort honom kaxig. Han är som vilken annan tonåring som helst så först vill han inte tro på att Jerry skulle vara vampyr. Det är ju bara knäppt, eller hur? Men när det väl går upp för honom att ondskan faktiskt har flyttat in i grannhuset blir han livrädd och vill bara fly sin väg (han går inte rambo med två shotguns!!) och han är faktiskt helt hjälplös mot en vampyr som Jerry. Jag tyckte om Charley eftersom han är vad en tonårskille ska vara! Jerry är, vad vi har förstått vid det här laget, filmens dödligt charmiga "bad guy". Här har vi en bra ond karaktär som inte tappar förståndet så fort saker inte går precis som han vill, utan han väntar in sitt byte med tålamod. Han använder sin skicklighet och övertalningsförmåga för att komma åt sitt byte istället för att ha onödigt långa och blodiga scener (som jag tyvärr sett ofta i andra skräckfilmer). Peter Vincent, som man skulle kunna kalla denna films "Van Helsing" är en showartist med intresse för monster och det ockulta. Han är en alkoholiserad, kaxig man som också är lite väl självgod men det kan finnas mer till denna man än vad man först kan tro...

En vampyr från filmen år 1985
Vampyrerna
Vad jag gillar mest med den här filmen är deras framställning utav vampyrer. De här är inte några sexiga dröm-män/kvinnor som glittrar när de kommer ut i solljuset och kan motstå frestelsen att dricka blod. Det här är riktiga monster som dör när en påle punkterar deras hjärtan och fräter vid kontakt med heligt vatten. Dessa vampyrer måste även få en inbjudan för att kunna komma in i en bostad. De är heller inte särskilt söta, som många tror på grund av böcker där de beskrivs som oemotståndligt vackra. Det här är de riktiga old-school vampyrerna vi talar om, och detta ger den här filmen ett stort plus.

Effekterna
"Jerry" från reproduktionen 2011
Effekterna redan i den äldre versionen av "Fright Night" verkade vara förvånansvärt bra och denna går inte heller av för hackor. Blodet ser realistiskt ut och vampyrernas monstruösa utseende är riktigt snygga de med (inte på ett "Åh vad sexig han är" sätt utan mer ett "Han ser faktiskt ut som ett blodsugande monster" sätt) och de har fortsätt använda det utseendet på vampyrerna som de använde i originalet vilket jag tucker är bra :)

Betyg

+ De har riktiga "Old-School" vampyrer
+ Effekterna håller inte toppklass men tillräckligt för att verka trovärdigt
+ Snygg ljussättning som bidrar mycket till känslan
+ När de lyckas i en scen, så lyckas det bra!

- Vid vissa scener kunde man lätt tappa intresset
- Ett irriterande slut, kändes som de ville få mycket sagt på alldeles för kort tid

Jag ger filmen 8.5/10
Den är sevärd men inte värt Oscars-nominering

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar